søndag 28. mars 2010

Narva Dag 3

Pavel.
Vår ekssoldat.
Trailersjåførene forberedte seg på den lange ventetiden på tur over grensen fra Estland til Russland. Man kan bli sittende i kø på en liten bru i 5 timer.
En av Anatolys gode hjelpere og stødige arbeidere. Bodde på en lokal søppelfylling før staten stengte den, og Anatoly fikk startet Olgina.


Dag nummer to og tre blant skeptiske estere, og første dag med studiobelysning.

I går (dag2)
Byvandring gjennom både historie, kultur og geografi. Vi ble fortalt hele fritidssenterets historie, og fikk se hvor det hele begynte. Senterets første lokale er nå noe man kan kategorisere som ei skikkelig rønne, selv til Estisk standard å være. En helt tilfeldig russer, som tydeligvis hadde robba et hus for alt gull og putta det der tennene tidligere hadde vært, kom bort til oss og begynte å legge ut om noe som kunne høres ut som en livshistorie. Etter en kjapp oversettelse fra Anatoly, ble det klart at han var født i Russland, men bodde i Estland.

I likhet med Narvas uteliggere, gikk vi på søken etter mat, noe som ikke er så altfor lett dersom man ikke tar til takke med mat fra byens mange søppelkasser.

I dag (dag3) var planen å dra til et kloster like i ytterkanten av Narva, men siden klokka plutselig hopper en time fremover i og med at sommeren kommer, forsov vi oss og Anatoly stakk av med skyssen vår. Men i steden for en klostertur, endte vi opp med en lang og tung frokost. Deretter gikk turen til Olgina, et påbegynt prosjekt av Anatoly. Olgina skal etter hvert inneholde både boplasser, arbeidsplasser og fritidsaktiviteter for hjem- og arbeidsløse blant byens befolkning. Store deler av byens hjemløse er tidligere russiske borgere, som ikke fikk verken russisk eller estisk statsborgerskap.
I Olgina møtte vi to personer, Pavel og en unavngitt krigsveteran. Pavel har blant annet hatt en meniget på over tusen personer, og blitt forsøkt myrdet av KGB.

Blitsen hadde tydeligvis problemer med å prestere under press i dag, og ca. en halvtime gikk med på å få den til å faktisk blitse. Der blev inget blitzregn, baby. Vi endte likevel opp med omkring ti studiobilder – hvorav fire er garantert veggplass på utstilling, og seks har fått egen side i boka.

Dag tre er den definitivt mest givende til nå..

Hilsen Tore og Ole

1 kommentar:

  1. For en flott tur dokker må ha! Kos dokker masse og ha en fortsatt fin påske :-) Hils Tore!

    SvarSlett